
Purè di patate con formaggio grattugiato
Italien
Potatispuré med riven ost

Potatismos eller potatispuré är ett klassiskt och tidlöst tillbehör som passar till vardagsmaten, som ett av dessa goda tillbehör som kan glädja hela familjen. Plus, med lite fantasi kan purén berikas och personifieras på många sätt, för att skapa originella och riktigt läckra varianter. Här är grunden - om än med parmesan (eller annan riven ost) för att få en italiensk touch. Passar finfint till tunt skivat nötkött med svamp (recept finns på hemsidan) till exempel.
- Tillagningstid: 25 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 6
- Kategori: Tillbehör
- Kalorier/portion (kcal): 256
Ingredienser
Potatis, 1 kg
Mjölk, 2½ dl
Parmesan (eller annan ost), 50 g
Smör, 50 g
Malen peppar efter smak
Riven muskotnöt efter smak
Salt efter smak
Tillagning
1. Koka först potatisen hel med skalet på i en kastrull med kokande vatten.
2. Lägg potatisen i en skål när den är kokt och skala dem försiktigt när de svalnat tillräckligt för att kunna hanteras.
3. Mosa potatisen med en potatisstöt eller en gaffel. Tillsätt varm mjölk, smöret i bitar och den rivna osten och blanda. Krydda med salt, peppar och muskotnöt. Blanda allt igen tills purén är helt slät.