
Ratatouille
USA
Ratatouille

Det bästa sättet att få hela middagsbordet att prata i sommar är kan vara att servera denna underbara stekpanneratatouille (inte att förväxla med en mer rustik ratatouille som involverar kokta grönsaker). Den här versionen är fantastisk, otroligt imponerande och smakar som sommarens topp. Och eftersom det är nästan säkert att du också kommer att bli tillfrågad – ja, denna ratatouille är inspirerad av filmen Ratatouille.
- Tillagningstid: 1 timme 35 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4-6
- Kategori: Tillbehör
- Kalorier/portion (kcal): 166
Ingredienser
Grön zucchini, 1 st à cirka 225 g
Gul zucchini (sommarsquash), 1 st à cirka 225 g
Japansk eller kinesisk aubergine, 2 st (totalt cirka 225 g)
Plommontomater, 2 st (totalt cirka 225 g)
Gul lök, 1 liten
Röd, orange eller gul paprika, 1 liten
Vitlöksklyftor, 3 st
Färsk timjan, ½ litet knippe
Färsk basilika, ½ litet knippe
Olivolja, 4 msk
Koshersalt, 1¼ tsk
Nymalen svartpeppar, ¼ tsk
Passerade tomater, 2,4 dl
Rödvinsvinäger, 1 tsk
Tillagning
1. Placera ett galler mitt i ugnen och värm ugnen till 190 grader.
2. Ansa och skär följande med en mandolin eller vass kniv tvärs över i ett par millimeter tjocka skivor: 1 medelstor gul sommarsquash, 1 medelstor zucchini, 2 medelstora kinesiska eller japanska auberginer och 2 medelstora plommontomater.
3. Tärna 1 liten gul lök. Ansa och tärna 1 liten paprika. Finhacka 3 vitlöksklyftor. Plocka bladen från ett halvt litet knippe färsk timjan - det ska bli cirka 4 tsk. Plocka bladen från ett halvt litet knippe färsk basilika och finhacka - mängden ska vara cirka 4 msk.
4. Värm 2 msk olivolja i en ugnssäker stekpanna eller gjutjärnspanna på medelvärme tills den skimrar. Tillsätt lök, paprika, 1 tsk salt och ¼ tsk svartpeppar. Stek under omrörning tills det mjuknat, 8 till 10 minuter.
5. Tillsätt vitlök, basilika och 2 teskedar av timjanen och koka tills det doftar, cirka 30 sekunder. Tillsätt passerade tomater och rör om. Låt sjuda. Sänk värmen för att bibehålla en svag sjudning och låt puttra under omrörning tills smakerna smälter samman och såsen tjocknar något, cirka 10 minuter.
6. Ta bort stekpannan från värmen. Tillsätt rödvinsvinäger och rör om. Bred ut såsen i ett jämnt lager.
7. Arrangera zucchini-, sommarsquash-, aubergine- och tomatskivorna ovanpå såsen i en koncentrisk cirkel: Börja vid stekpannans ytterkant och arbeta inåt, varva grönsakerna och överlappa skivorna så att bara en liten bit av varje skiva syns.
8. Ringla de återstående 2 msk olivolja över grönsakerna. Strö de återstående 2 tsk timjan och resterande koshersalt över.
9. Täck med ett tättslutande lock eller aluminiumfolie. Grädda tills grönsakerna mjuknat och har släppt ut sin vätska, men inte är brynta i kanterna, 45-50 minuter. Ta av locket och låt stå i 5 minuter innan servering. Garnera med rivna basilikablad.