
Rote grütze mit vanillesoße
Tyskland
Röd bärkompott med vaniljsås

Denna kompott är en dessert typisk för tysk men även skandinavisk matlagning. Namnet kommer från den typiska röda färgen på bär som används. Den kan bli en gul eller grön bärkompott för den som önskar. Den danska desserten rødgrød är släkt med den här kompotten, som i detta recept serveras med hemmagjord vaniljsås. Det är gott :)
- Tillagningstid: 35 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Dessert
- Kalorier/portion (kcal): 197
Ingredienser
Bär, blandade, 750 g
Vaniljpuddingpulver, 1 förpackning `a 37 g
Körsbärsjuice, 2½ dl
Vaniljstång, 1 st
Majsstärkelse, 2 msk
Äggula, 1 st
Mjölk, ½ l
Strösocker, 30 g
Salt, 1 nypa
Tillagning
1. Skölj de färska bären eller tina bären om de är frysta. Lägg 400 g bär i en hög mixer och mixa noga i 15 sekunder. Vänd sedan ner de återstående 350 g hela bären och låt stå i 15 minuter. Lös upp puddingpulvret i juicen. Koka upp bären i en kastrull under omrörning. Ta bort från värmen, tillsätt juicen med puddingpulvret under omrörning. Ställ tillbaka kastrullen på spisen och koka upp allt igen. Ta sedan bort från värmen och låt vila en stund.
2. Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Häll lite kall mjölk i en kopp. Koka upp resterande mjölk tillsammans med vaniljfrön, socker och salt. Tillsätt äggulorna i den kalla mjölken med majsstärkelsen och vispa ihop. Tillsätt detta sedan i den varma mjölken och koka upp under omrörning.
4. Servera bärkompotten i djupa tallrikar med ringlad vaniljsås över.