
Sałatka wiosenna
Polen
Vårsallad

Färgglad, utsökt och snabb att tillaga – denna vårsallad är ett utmärkt tillbehör till middagen, som grillsallad eller till och med som en fristående måltid. I det sistnämnda fallet kan den kompletteras med ett par hårdkokta ägg eller med färskpotatis, eller med fetaost eller med stekt kycklingkött. Den är inte helt dum till kyckling devolay (recept finns på hemsidan) heller.
- Tillagningstid: 20 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Tillbehör
- Kalorier/portion (kcal): 202
Ingredienser
Sallatsblad eller babyspenat, 80 g
Delikatessgurkor, 4 st
Rödlök, ½ st
Gul paprika, ½ st
Piccolino- eller körsbärstomater, 80 g
Rädisor, 4 st
Färsk dill, hackad, 1 tsk
Färsk gräslök, hackad, 1 tsk
Olivolja eller kallpressad rapsolja, 4 msk
Citron- eller limesaft, färskpressad, 2 msk
Salt, 1 nypa
Malen peppar, 1 nypa
Färsk grön sparris efter smak (kan uteslutas)
Tillagning
1. Skölj och torka försiktigt några blad av en krusig sallat eller romansallat. Späd bladspenat går också bra. Eller blanda vanlig sallat med spenat eller ruccola. Breda ut bladen på tallrikar eller lägg dem på ett stort fat.
2. Skär av båda ändarna på gurkorna och skär sedan gurkorna i cirka 5 mm tjocka skivor. De behöver inte skalas. Skölj rädisorna, skär av ändarna och skär dem i halva skivor, cirka 2-3 mm tjocka. Ta bort kärnorna från en halv liten paprika och skär den i små bitar. Skala en bit rödlök och skär i tunna strimlor. Skär tomaterna i halvor eller kvartar. Koka sparrisen lätt och skär i mindre bitar. Blanda grönsakerna och lägg dem på sallatsbladen.
3. Blanda ihop ingredienserna till dressingen i en separat skål: 4 matskedar olivolja eller annan vegetabilisk olja, helst kallpressad, 2 msk färskpressad citron- eller limesaft, en nypa salt och peppar och 2 msk hackad dill och gräslök. Häll den färdiga dressingen över salladen.