Sekt-sorbet

Tyskland

Sorbet av mousserande vin

Denna sorbet på sekt (tyskt mousserande vin) är den perfekta avslutningen på en festmåltid. Rätten är enkel att tillaga och låter sig göras i förväg om så önskas. För övrigt kan nämnas att mest mousserande vin per invånare dricks just i Tyskland. Det måste vara gjort på tyska druvor om det ska få kallas "tysk sekt" - historiskt sett har den tidigare ofta gjorts på importerade druvor. Ordet sekt kommer från latinets ord för torr: Siccus.

  • Tillagningstid: 2 timmar 15 minuter inklusive förberedelser och frystid
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Dessert
  • Kalorier/portion (kcal): 190

Ingredienser

Strösocker, 50 g

Vatten, 1 dl 

Ägg, 1 st

Florsocker, 30 g

Sekt av riesling, torr, ½ l

Vindruvor efter smak som garnering (kan uteslutas)

Färska myntablad efter smak som garnering (kan uteslutas)

Tillagning

1. Häll 1 dl vatten och strösockret i en kastrull och låt koka upp.

2. Separera ägget under tiden. Vispa äggvitan med en stavmixer, rör ner florockret. Häll ner den varma sockersirapen i äggvitan och fortsätt vispa tills äggvitan är stel.

3. Vänd försiktigt ner det mousserande vinet i den vispade äggvitan, häll ner blandningen i en glassmaskin och låt gå tills det är färdigt, i cirka 1 timme. Lägg sedan i frysen i ytterligare 1 timme.

4. Ta upp i portionsskålar och garnera gärna med ett par vindruvor och ett par myntablad.