Smash burger

USA

Smashburgare

En smashburgare är helt annorlunda än en vanlig burgare. Medan en vanlig burgare formas till en tjock biff innan tillagning och vänds ett par gånger på grillen, formas en smashburgare till en boll och pressas ner med en hamburgerpress tills den är extra tunn. Det betyder att den tillagas snabbt och får en aptitretande god skorpa. När burgaren krossas ner på den platta ytan sipprar fettet från färsen tillbaka upp i burgaren, då steks i princip burgaren i dess egen saft. Detta ger en extra smakrik burgare!

  • Tillagningstid: 25 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 520

Ingredienser

Nötfärs, ½ kg (gärna med 20 % fetthalt)

Salt, ½ tsk

Malen peppar, ½ tsk

Hamburgerost, 8 skivor

Hamburgerbröd av briochetyp, 4 st

Romansallat, 1 st

Tomater, 2 st

Hamburgerdressing, 4 msk (eller gärna en enkel hamburgersås, se recept på hemsidan)

Gul lök, liten, ½ st

Picklad smörgåsgurka, 12 skivor

Tillagning

1. Ta ut nötfärsen ur kylskåpet och låt den bli rumstempererad under 1 timme innan den tillagas.

2. Förbered alla tillbehör till burgarna innan du börjar tillaga – det går väldigt snabbt! Strimla sallatsbladen, skär tomaterna i tjocka skivor och hacka löken. Gör en enkel hamburgersås (recept finns på hemsidan).

3. Värm en stekpanna eller plan grillhäll på hög värme. Den kan penslas med lite olja om färsen har lägre fetthalt än 20 %.

4. Dela färsen i 8 lika stora portioner medan pannan värms och rulla varje portion till en boll, tryck ihop köttfibrerna.

5. Krydda toppen av varje boll med salt och peppar. Lägg bollarna på stekytan med kryddsidan nedåt, se till att tillräckligt med utrymme lämnas för att trycka ner burgarna.

6. Lägg en liten bit (cirka 15x15 cm) bakplåtspapper ovanpå varje köttbulle och tryck till burgarna med en hamburgerpress eller dubbla spatlar. Tryck ganska hårt eftersom hamburgare ska vara ganska tunna. Den ska se "spetsliknande" ut med små hål i. Varje boll ska vara något bredare än hamburgerbrödet, eftersom det kommer att krympa lite under tillagningen.

7. Ta bort bakplåtspappret. Krydda varje hamburgare igen med salt och peppar om så önskas. Låt steka i 2 minuter så att en skorpa bildas. Använd en spatel eller skrapa med en tunn kant för att skrapa upp varje hamburgare och vända den.

8. Lägg en skiva ost på varje hamburgare. Täck varje hamburgare med en lock i 30 sekunder om så önskas, för att hjälpa till att smälta osten. Stek sedan burgarna i ytterligare en minut.

9. Dubbla burgarna (så att det blir 4 dubbla cheeseburgare) och ta bort dem från den pannan. Lägg dem på en varm tallrik eller bricka för att vila i en minut medan de övriga ingredienserna görs i ordning för att bygga burgarna. Rosta bröden på båda skurna sidor i pannan.

10. Bygg upp burgarna. Börja med det nedersta brödet, sedan sallad, tomat, den dubbla burgaren, hambugersås, finhackad lök och gruka. Toppa med den andra halvan av brödet och servera.