Сочный шашлык из курицы
Ryssland
Saftiga kycklingspett

Under varma sommardagar och under friluftssäsongen rent allmänt kan du unna dig en läckra och saftiga grillade kycklingspett marinerade i aromatiska kryddor. I det här receptet görs en snabb marinad, som på bara ett par timmar kommer att göra köttet aromatiskt och mört. En sommarrätt med grillade grönsaker till.
- Tillagningstid: 3 timmar inklusive marinering och förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 1 012
Ingredienser
Kycklingkött, 2 kg
Olivolja, 1 dl
Kryddor efter smak till marinaden (t ex torkad timjan, torkad oregano, torkad basilika och nymalen svartpeppar), 40 g
Salt, 20 g till kycklingen + 14 g till såsen
Gula lökar, 4 st
Malen svartpeppar, 20 g
Citronsaft, 2 msk
Tomatpuré, 25-28 %, 370 g
Paprika, 100 g
Vitlöksklyftor, 6 st
Vatten, 3,4 dl
Adjika efter smak (recept finns på hemsidan)
Strösocker, 50 g
Färska örter (t ex dill, bladpersilja och salladslök), 50 g
Aubergine efter smak
Zucchini efter mak
Morot efter smak
Majskolvar efter smak
Tillagning
1. Blanda kryddorna till marinaden med olivolja. Låt stå i 30 minuter – kryddorna ger oljan dess arom och smak.
2. Skär lökarna i ringar.
3. Skär kycklingköttet i stora bitar. Skinnet kan tas bort eller vara kvar.
4. Blanda kycklingbitarna med salt och oljan med kryddor i en djup skål, tillsätt sedan råa lökringar. Kycklingkött är ganska mört, så det kräver inte tillsats av sura produkter. Om en fräsch citronsmak önskas till spetten bör en minimal mängd citronsaft droppas över kycklingköttet tillsammans med 2-3 nypor citronzest.
5. Täck skålen med det marinerade kycklingköttet och låt stå ett par timmar.
6. Häll hett vatten över tomatpurén och häll blandningen i en mixerskål. Tillsätt en halv tesked adjika, färsk dill, färsk bladpersilja, salladslök, 3 vitlöksklyftor, paprikapulver, salt, socker och nymalen svartpeppar. Mixa alla ingredienser tills det är slätt.
7. När köttet är marinerat återstår bara att trä upp det på spett. Grilla spetten i cirka 20 minuter över glödande kol. Vänd då och då så att köttet blir jämnt stekt på alla sidor och får en aptitretande skorpa.
8. Det perfekta tillbehöret för en semester utomhus är grillade grönsaker. Det är gott, snabbt, hälsosamt och kan tillagas utan en droppe olja. Ta grönsaker efter din smak. Skär till exempel aubergine, zucchini, morötter och kokt majs i skivor. Lägg ingredienserna i en djup skål, tillsätt salt och blanda. Lägg grönsakerna på grillgallret och grilla på båda sidor.
9. Servera spetten med de grillade grönsakerna!