Spaghetti vongole e bottarga

Italien

Spaghetti med musslor och fiskrom

Spaghetti med musslor och bottarga är en mycket smakrik förrätt med skaldjur, en variant av den klassiska spaghetti med vongole. I det här fallet görs den med ditt val av pasta: linguine eller spaghetti, gräddad och toppad med en delikat musselsås och berikad med pulveriserad bottarga för en intensiv och djärv smak av utsökta skaldjur! Tro mig, det är poesi i munnen!

  • Tillagningstid: 30 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Förrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 713

Ingredienser

Spaghetti eller linguine, 320 g

Hjärtmusslor (vongole), 1 kg

Körsbärstomater, 200 g

Olivolja (extra jungfruolja), 4-5 msk

Färsk bladpersilja, hackad, 3 rågade msk

Vitlöksklyftor, 2 st

Vatten från musselkoket efter smak och behov

Kryddblandning till fisk eller kött (t ex Vegeta), 1 tsk 

Bottarga (fiskrom) från mulle, riven, 3 msk + extra efter smak till garnering

Tillagning

1. Börja med att skölja musslorna i kallt vatten och låt dem ligga i vatten med en tesked grovt salt i minst 6 timmar, helst över natten. Byt vatten var 3–4:e timme, lyft då upp musslorna och lägg dem i rent saltat vatten. Tippa dem inte, i så fall kommer sanden som fallit till botten att blandas med musslorna igen.

2. Lägg musslorna i en stor kastrull när sanden har sköljts ut. Täck med ett lock och koka musslorna på medelvärme i cirka 2 minuter.

3. Kassera de slutna musslorna (som är döda sedan tidigare och inte längre bra). Pilla ut de flesta musslorna ur sina skal med lämna några kvar i sina skal.

4. Sila slutligen musslornas kokvatten genom en mycket fin bomullsduk för att ta bort sand eller korn. Upprepa denna process flera gånger om det behövs. 

5. Skölj körsbärstomaterna, skär dem på mitten och fräs dem i en panna med 2 skalade och krossade vitlöksklyftor och olja. Tillsätt en näve finhackad persilja.

6. Koka i 20–30 sekunder och lägg sedan ner musslorna. Rör om och koka på mycket låg värme i cirka 5 minuter, täckt, tills en halvtjock men fortfarande rinnig kräm bildas.

7. Stäng av värmen och lyft över musslorna och körsbärstomaterna i en serveringsskål. Låt endast kokvattnet vara kvar i pannan där spaghettin ska stuvas.

8. Koka upp färskt vatten och salt till spaghettin. Koka halva den koktid som anges på förpackningen. Lyft sedan över spaghettin till pannan med kokvattnet från musslorna och tomaterna.

9. Tillsätt ytterligare 1 msk olja samt rikligt med hackad persilja och fräs på låg värme med några matskedar av det kokande spaghettins kokvatten i cirka 2–3 minuter, tills såsen är helt inkorporerad i pastan, vilket resulterar i krämig spaghetti med musslor, perfekt al dente!

10. Tillsätt de sparade musslorna och körsbärstomaterna tillsammans med 3 msk riven bottarga under de sista 30 sekunderna av kokningen, rör om och krydda. Servera med en nypa färsk persilja samt lite extra riven bottarga över.