Tagliatelle al ragù di cervo

Italien

Tagliatelle med hjortragu

Tagliatelle med hjortragu är en utmärkt första rätt för en viltälskare. Rätten fångar de genuina smakerna från bergen tack vare sin starka smak, perfekt med färsk äggpasta som pappardelle eller tagliatelle. Avnjuten nära en öppen spis eller i en rustik miljö är det en elegant förrätt att dela med andra finsmakare, särskilt med ett fint vin. Om du gillar viltgryta är det, istället för att finhacka den med en köttkvarn, ett bra alternativ att finhacka den med en kniv, eller låta den kokas.

  • Tillagningstid: 7 timmar 30 minuter inklusive förberedelser och marineringstid
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 839

Ingredienser

Hjortkött, ½ kg

Tagliatelle, ½ kg

Vitlöksklyfta, 1 st

Morot, 1 st

Stjälkselleri, 1 stjälk

Enbär, 1 msk

Kryddnejlika, 1 st

Lagerblad, 2 st

Färsk rosmarin, 1 kvist (kan uteslutas)

Kanelstång, 1 st

Apelsin- eller citronzest efter smak (kan uteslutas)

Riven muskotnöt efter smak

Passerade tomater, ½ kg

Rött vin, ½ l

Olivolja (extra jungfruolja), 2 msk

Parmesanost efter smak

Salt efter smak

Malen peppar efter smak

Tillagning

1. Skär köttet i små bitar, ta bort eventuella fettdelar och separera köttet från benet. Lägg bitarna i en skål. Tillsätt sedan ett generöst glas rött vin, enbär, en kryddnejlika, lagerblad, kanelstång, rosmarin och lite riven muskotnöt. Tillsätt gärna också lite apelsinskal. Låt viltköttet marinera i det smaksatta vinet i minst 6 timmar. Ta sedan upp köttet ur vinet och spara vinet för senare användning. Hacka köttet i mycket små bitar med en mycket vass kniv.

2. Skölj och skala moroten, vitlöksklyftan och sellerin och hacka dem fint. Tillsätt en generös skvätt olja och de hackade grönsakerna i en stor kastrull. Fräs i cirka 4-5 minuter och tillsätt sedan det tärnade viltköttet.

3. Tillsätt malen svartpeppar och bryn köttet försiktigt under omrörning med en träsked. Tillsätt sedan passerade tomater. Fortsätt röra om och koka i cirka 5 minuter. Häll i vinet som köttet marinerat i med en slev och sila det genom en duk. Salta och fortsätt koka i cirka 1 timme på låg värme med locket stängt.

4. Efter koktiden kan köttet fortsätta att koka, men bibehålla samma storlek som gryta, eller hackas till en läcker viltragu med kniv. Ta i så fall upp några bitar kött och strimla dem med en kniv på en skärbräda, lägg dem sedan i grytan. Fortsätt tills allt kött blivit strimlat. Avsluta tillagningen, efter cirka 30 minuter, med locket öppet så att viltragun kan torka ut.

5. Fyll under tiden en kastrull med vatten och koka upp. Tillsätt tagliatellen och koka tills den är al dente. Häll av vattnet och blanda med viltragun. Strö över lite riven parmesan eller Grana Padano. Servera rykande hett.