Томатный суп с чечевицей и колбасками

Ryssland

Tomatsoppa med linser och korv

Det fina med röda linser är att när de kokas ner börjar en vanlig soppa med dem likna en grov gräddsoppa. Samma sak gäller för denna soppa. Den blir behagligt tjock och god trots att det inte tillagas i buljong utan i vanligt vatten. Till soppan passar en kryddig spansk chorizokorv men i Ryssland går sådant inte att få tag i nuförtiden. Den kan enkelt bytas ut dem mot någon annan torkad korv. Lägg i så fall gärna till en nypa starkt paprikapulver efter smak.

  • Tillagningstid: 50 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Förrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 248

Ingredienser

Gula lökar, 2 st

Färsk ingefära, hackad, 4 tsk

Vitlöksklyftor, 4 st

Malen spiskummin, 1 tsk

Paprikapulver, ⅔ tsk

Stjälkselleri, 2 st

Torkad korv, 200 g

Röda linser, 200 g

Tomater, ½ kg (eller 400 g konserverade tomater i sin egen tomatjuice)

Salt efter smak

Blad från stjälkselleri som dekoration (kan uteslutas)

Tillagning

1. Hacka löken fint och skär sellerin i tunna skivor tvärs över stjälken.

2. Skiva korven tunt.

3. Värm 2 msk olja på medelvärme i en kastrull med tjock botten. Tillsätt lök och selleri, stek under omrörning i 3-4 minuter. Tillsätt korv och stek ytterligare 2-3 minuter.

4. Lägg finhackad vitlök och finhackad ingefära tillsammans med kryddor i kastrullen. Stek under omrörning i 1 minut.

5. Tillsätt linser i pannan och rör om.

6. Häll i 3 dl vatten och rör om tills alla brända bitar från stekningen löser sig i vätskan. Koka i cirka 15 minuter, tills linserna är nästan helt genomkokta.

7. Skär skalen på tomaterna på tvären, skålla dem i kokande vatten och ta sedan bort skalet. Skär fruktköttet i små kuber. Lägg till soppan efter 15 minuters tillagning. Tillsätt ytterligare 4 dl vatten, salt efter smak och balansera smaken vid behov med socker. Koka i ytterligare 5-7 minuter. Garnera gärna med några selleriblad. Klart.