Tomini con salsa verde alle noci

Italien

Tomini med grön valnötssås

En fräsch och utsökt förrätt, rotad i den äldsta piemontesiska traditionen av konsten att inleda en måltid. Traditionen började på 1700-talet i Savojens palats och spred sig senare till allmogen, med sin oändliga mängd av härliga och läckra recept som följer efter varandra, först kalla och sedan varma, utan att ta fokus från måltidens huvudrätter. Tomino är en vitmögelost, ungefär som en Brie, som kan serveras varm och blir då läckert krämig.

  • Tillagningstid: 30 minuter inklusive förberedelser och kylningstid
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Förrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 404

Ingredienser

Färska tominoostar, 8 st

Färsk bladpersilja, 1 knippe

Ägg, 1 st

Färsk gräslök, 20 g

Färsk oregano, 10 g

Valnötter, 8 st

Sardellfiléer, 6 st

Vitvinsnäger, 4 tsk

Olivolja (extra jungfruolja), 2 msk

Salt efter smak

Malen svartpeppar efter smak

Tillagning

1. Börja med att skölja de färska örterna, ta bort stjälkarna från persiljan och behåll bara bladen från oregano. Dela gräslöken i fyra delar.

2. I persiljebaserade såser hackas örterna med fördel med kniv, eftersom det bättre bevarar grönsakernas konsistens. Stavmixer kan också användas.

3. Lägg de hackade örterna i en skål. Häll sedan ner vinägern, oljan, valnötterna, sardellerna och ägget i en mixer, mixa och emulgera i cirka 30 sekunder. Tillsätt sedan den resulterande vinägretten till de hackade örterna. Allt kan också mixas ihop i en mixer.

4. Tillsätt salt och peppar efter smak när såsen är blandad, smaka av då och då tills önskad smak uppnås.

5. Kyl såsen och häll den över de portionsfördelade tominoostarna några minuter innan servering.