Torrades amb daus de tomata i formatge

Spanien

Rostat bröd med tärnad tomat och ost

Denna rätt är känd som "bruschetta", en typisk italiensk aptitretare som består av rostade brödskivor som huvudsakligen breds med olivolja, vitlök och salt. Tillsätt sedan tillbehör som tomat och ost, vilket skulle vara det mest typiska, och därifrån, vad du än gillar bäst. I spansk kan vi helt enkelt kalla det "rostat bröd" med bl a spansk manchegoost och svarta oliver.

  • Tillagningstid: 35 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4-6
  • Kategori: Tillbehör
  • Kalorier/portion (kcal): 402

Ingredienser

Tomater, 4 st

Manchego (fårost) efter smak

Svarta oliver (olives mortes) efter smak

Olivolja (extra jungfruolja) efter smak

Basilika, torkad eller färsk, efter smak

Vitlök efter smak

Salt efter smak

Malen peppar efter smak

Lantbröd, 4-6 skivor att rosta

Tillagning

1. Börja med blandningen som ska ligga på brödet så att den kan vila med kryddorna (en halvtimme i förväg räcker). Skär tomaten och osten i små tärningar och lägg dem i en skål. Dela de svarta oliverna och tillsätt dem. Blanda ett halvt glas (1 dl) olivolja, krydda med salt och peppar, tillsätt basilikabladen, torkade eller färska, och ett par hackade vitlöksklyftor i en separat skål. Blanda det väl och häll det i skålen med tomat, ost och oliver. Rör om väl så att allt är impregnerat med oljan och låt det vila i kylskåpet.

2. Rosta brödskivorna och om så önskas kan det gnidas in med vitlök. Sedan är allt som återstår att göra att breda ut tomat-, ost- och olivblandningen över det rostade brödet och njut av en god spansk-italiensk antipasto!