व्हेज कोल्हापुरी

Indien

Veg kolhapuri

Veg Kolhapuri är en god kryddig rätt med blandade grönsaker som har sitt ursprung i Kolhapur, en historisk stad i sydvästra Maharashtra. I Kolhapur finns stolta matlagningstraditioner med ett robust kök och heta, skarpa smaker. I den här rätten är smaksättningen mindre eldig, men nog finns kryddningen där. Pröva vetja, gärna tillsammans med brödet poli paratha (recept finns på hemsidan)! 

  • Tillagningstid: 40 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 5
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 293

Ingredienser

Gula lökar, 2 st + mer efter smak som garnering

Tomater, 2 st

Haricots verts, 10-12 st

Gröna paprikor, 2 st

Morötter, 2 st

Blomkål, 7-8 buketter

Gröna ärtor, 4 msk

Paneer, 10-12 kuber

Torkad röd byadagichili, 7-8 st

Cashewnötter, 10-12 st

Vattenmelonfrön, 2 msk

Smör, 2 msk

Vegetabilisk olja, 2 msk

Kryddnejlikor, 2 st

Pepparkorn, 5-6 st

Kanelstång, 1¼ cm

Lagerblad, 1 st

Hel kardemumma, 2 st

Vitlöksklyftor, 7-8 st

Färsk ingefära, 1¼ cm

Gurkmeja, ¼ tsk

Chilipulver, 1 tsk

Garam masala (eller kanda lasun masala), 1 tsk

Salt, ½ tsk eller mer efter smak

Vatten, 1,2-2,4 dl

Citron efter smak som garnering

Färsk koriander efter smak som garnering

Tillagning

1. Koka de torkade chilifrukterna i vatten. Mixa till en puré. Finhacka alla grönsaker utom lök och vitlök, blanda dem med hälften av oljan och hälften av smöret. Stek allt i en panna. Ta upp och ställ åt sidan.

2. Värm resterande olja och smör. Tillsätt halverad och skivad lök, vitlök och alla kryddor inklusive nötter och melonkärnor. Fräs ordentligt. Tillsätt chilipurén. Smaka av kryddningen och justera vid behov.

3. Tillsätt de stekta grönsakerna och tärnad paneer. Låt puttra på låg värme 2-3 minuter. Garnera med hackad färsk koriander, skivad lök och skivad citron, servera gärna med poli paratha.